Skip to main content

Uitleganimatie PJ Schouten Stichting

De uitdaging

Startpunt voor dit project was het boek Traumaseksualiteit. Als jongen seksueel misbruikt, mannen tussen slachtoffer- en daderschap van Peter John Schouten. Hierin treffen we grensverleggende inzichten omtrent de manier waarop misbruik op een leven kan ingrijpen.

De PJ Schouten Stichting (inmiddels: Stichting voor Traumaseksuologie) vroeg Jochem van der Heide Animaties de kern van deze baanbrekende uitgave samen te vatten en met hulp van animatie voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Klant

PJ Schouten Stichting (Heet inmidels Stichting voor Traumaseksuologie.)

Geleverd

Animatie (Ned/Eng)
Gifs voor beeldverhaal

De oplossing

De oplossing was niet 1-2-3 gevonden maar vergde een intensief proces, doorlopen met Peter John Schouten en een aantal ervaringsdeskundigen. Na lang luisteren, terugkoppelen, herijken en reduceren, kristalliseerde zich de kern van het visueel concept uit: een zwart, gesloten ‘ei’ dat – vaak ongemerkt – huist in een lichaam. Het representeert de dader.

De essentie gevat in niet mis te verstane beelden.

Jeannette DijkstraErvaringsdeskundige & Therapeut traumaverwerking

Resultaat

Tijdens een succesvolle presentatie in 2018 gaven veel bezoekers aan zich volledig in de film te herkennen. De animatie wordt ook nu, een aantal jaar later, nog veel gebruikt, is online enkele tienduizenden keren bekeken en maakt regelmatig deel uit van presentaties rondom dit onderwerp. De animatie vormt het hart van de website van de Stichting  voor Traumaseksuologie.

We hebben het over een ingewikkeld en gevoelig onderwerp, waartegen veel weerstand bestaat. Jochem heeft net zo lang doorgezet tot hij de boodschap volledig doorgrondde, en die weten om te zetten naar een glasheldere animatie.

Peter John SchoutenGrondlegger Traumaseksuologie

Proces

Voor de uitvoering van deze animatie koos Jochem voor de ‘rotoscope’-techniek: het selectief ‘overtrekken’ van filmmateriaal.

Dit levert beweeglijke, ‘levende’ lijnen op. Gelaatstrekken en veel andere uiterlijke kenmerken vallen daarentegen weg. Dit is bewust. Het gaat in deze animatie immers niet om het specifieke verhaal van één persoon, maar om een patroon dat voor veel slachtoffers herkenbaar is.